Diverse houtsoorten op naam.
Acasia, Robinia. Robinia staat bekend als één van de duurzaamste houtsoorten van Europa. Robinia groeit van oorsprong in Noord-Amerika, Azië, Noord-Afrika en Nieuw-Zeeland en is aangeplant in Europa. Kleur van het kernhout is licht geelgroen tot bruingroen, die na blootstelling aan licht goudbruin wordt. Robinia is goed te bewerken. Er is wel een merkbaar verschil tussen het bewerken van het zachte vroeghout en het harde laathout. Spijkeren/schroeven: voorboren aanbevolen. Vanwege het hoge looistofgehalte wordt voor duurzaam werk in buitentoepassingen rvs-verbindingsmateriaal aanbevolen. Bij ijzer in contact met nat Robinia ontstaat blauwzwarte verkleuring en in contact met koper of messing lichtbruine verkleuring.
African Blackwood Botanische naam: Dalbergia Melanoxylon Kleine boom of struik, hoogte maximaal 10 m.Met een diameter van 0,4-0,5m. Het kernhout is donker bruin, soms paarsbruin gevlamd. Afrikaans grenadille wordt voornamelijk voor decoratieve doeleinden gebruikt waar sterkte van weinig belang is. Draad is recht tot golvend, afhankelijk van de stamvorm. Nerf is fijn en gelijkmatig. Drogen, zeer langzaam en voorzichtig om kwaliteitsverlies te voorkomen. Door het hoge gewicht en de daarmee samenhangende hardheid is Grenadille moeilijk te bewerken. Het laat zich uitstekend draaien en glad polijsten. Toepassingen: Blaasinstrumenten,draai-snij- en beeldhouwwerk, luxe voorwerpen zoals sieradenkistjes en schaakstukken enz. Ook bekend als: Grenadille Afrikaans, African Blackwood, Blackwood.
Appelhout, Malus communis Herkomst: Europa Handelsnamen: Gewone appelboom (Ned.) ; pommier commun (Fr.) ; common appletree (Engl.) ; gemeiner appelbaum (Duits.). De Malus communis wordt ongeveer 8 tot 10 m hoog en is de stamouder van verschillende fruitbomen. Kenmerken: Kleur: kern: bruinachtig rood, soms met paarsachtige gloed. spint: witachtig rose. Groeiringen: vaag tot matig duidelijk. Nerf: fijn Draadverloop: recht. Tekeningen: soms gegolfd. Geur: niet kenmerkend. Glans: gering. Branden: vrij goed, geeft een witte of geelachtige as. Eigenschappen: Mechanische eigenschappen: appelhout is matig zwaar, hard en stug. Buigsterkte: zeer zwak. Stijfheid: zeer zwak. Schokweerstand: zeer zwak. Druksterkte: zwak. Hardheid: nat - vrij zacht/ droog - hard. Bewerking: Het is moeilijk te splijten, trekt en krimpt nogal veel. Kan alleen voor bepaalde doeleinden worden toegepast als het gewaterd is en enige jaren goed gedroogd wordt. Het zagen gaat enigszins stug, doch is verder goed te schaven, schroeven en te spijkeren. Afwerking: Goed te kleuren, vernissen en politoeren. Toepassingen: In de regel wordt het voor dezelfde doeleinden als peren gebruikt. Het wordt toegepast als betimmeringsornamenten, snij- of beeldhouwwerk, knoppen en grepen.
Zeer duurzaam hout. Kernhout, donker roodbruin tot bijna zwart. Spinthout, dun en witachtig van kleur. Ook bekend als: Ironwood.
Bocote Botanische naam: Cordia gerascanthus (Mexico) Kleine boom. Deze boom levert zowel lichte als donkere houtsoorten. De donkere zijn vrij zwaar, sterk en duurzaam. Opvallend is wel de zeer mooie tekening. Het vers gezaagd kernhout is geel bruin, nadonkerend tot warm bruin met zwarte lijnen, na blootstelling aan het licht. De tekening is zeer onregelmatig. Dit houtsoort is olieachtig. Toepassingen: o.a.meubelen, handvatten, draaiwerk enz.
Brown Mallee Burr, Goldfield Burr. Goldfield Wortel/knol Fijnkorrelige, indrukwekkend gekleurde Australische wortel. Hun natuurlijke ronde vorm en een hoge dichtheid maakt ze ideaal voor het draaien van unieke schalen. Australische exotisch hout. Wordt gekapt onder toezicht van de locale overheid. De buitengewoon wilde nerf maakt deze prachtige houtsoorten uitermate geschikt voor snijwerk en het draaien van o.a. vazen, schalen, sieraden.
Bubinga Botanische naam: Guibourtia demeusei (west Afrika) Tot 45 m hoge boom, stamdiameter gemiddeld 0,7-1,5m. Het kernhout is roze, rozerood tot roodbruin gekleurd met purperen aderen met een fijne nerf. Het spint is witachtig. Goed te drogen maar langzaam. Gevoelig voor zonlicht er kunnen gemakkelijk verkleuringen optreden. Goed te bewerken zowel machinaal als met de hand. Toepassingen: fineer, meubelen, fijn timmerwerk, muziekinstrumenten, draaiwerk, houtsnijwerk, inlegwerk enz.
Botanische naam: Buxus sempervirens. Buxus wordt ook wel palmhout genoemd maar heeft botanisch niets te maken met palmbomen. De kleur van het hout is lichtgeel en de nerf is zeer fijn. Het hout is hard, werkt veel en heeft de neiging om snel te splijten en te barsten. Het hout is alleen verkrijgbaar als kleine stammetjes. Het hout is zwaar en hard waardoor het ook moeilijker te bewerken is maar door de fijne nerf kan de oppervlakte mooi glad worden afgewerkt. Buxus werd vroeger veel gebruikt voor inlegwerk in luxe meubelen. Het kernhout is bruin tot goudbruin, soms fraai getekend met donkere strepen. Omdat het heel glad kan worden afgewerkt is het zeer geschikt voor draaiwerk. Van buxus worden o.a. de volgende producten gemaakt: blaasinstrumenten, meetlatten, schaakfiguren, inlegwerk en gereedschapstelen, snijwerk, inlegwerk, luxe voorwerpen, handvaten.
Botanische naam: Dalbergia retusa Middelgrote boom, meestal met een diameter 0,25-0,30. Maximaal 0,6-0,7m Het fraaie, kostbare kernhout varieert in kleur van oranjeachtig nadonkerend tot diep donkerrood met purperachtige tot zwarte strepen. Voelt vettig aan, fijn van nerf en vrij recht, kruisdradig, golvend of warrig van draad. Het laat zich goed bewerken en fraai polijsten, doch slecht lijmen. Zeer hard, zwaar en duurzaam. Drogen zeer langzaam, om scheurvorming en trekken te voorkomen. Droog Cocobolo neemt zeer moeilijk vocht op. Toepassingen: Blaasinstrumenten (niet voor mondstukken), draai- en beeldhouwwerk, mesheften en handgrepen van fijne gereedschappen, inlegwerk en luxe voorwerpen zoals sieradenkistjes en schaakstukken. Waarschuwing: Het fijne houtstof is zeer irritant en kan ademhalingsproblemen en hinderlijke allergische huidaandoeningen veroorzaken. Cocobolo dat regelmatig met de mond in aanraking komt (blaasinstrumenten), kan daar, bij daarvoor gevoelige personen, na verloop van tijd een huiduitslag doen ontstaan.
Zwarte Cocos Palm, afkomstig van de palmboom. ( Let op: dus geen Buxus, deze wordt ook vaak palmhout genoemd). Cocospalm is geen hout maar een grassoort waardoor het ook geen jaarringen heeft maar gegroeid is tot een vezelmassa. Het heeft een uniek gestreept of gespikkeld patroon en heeft een diep bruine achtergrond met zwarte vlekjes. Het is hard en duurzaam. Het bewerken is wat lastiger omdat het materiaal draderig is. Het is wel mooi af te werken. Cocospalm wordt gebruikt voor meubels, vloeren, inleg werk en vanwege zijn hoge decoratieve eigenschap voor kunstopjecten enz. Ook bekend als: palmwood en cocuspalm
Ebben Afrika Botanische naam: Diospyros crassiflora (Nigeria) Meestal kleine boom 15-18m, met een diameter 0,3-0,6m. Maximaal 0,6-0,7m Het kernhout is zwart maar soms met een paar onregelmatige lichtbruine strepen. Het geelwitte spint met soms zwarte strepen is duidelijk te onderscheiden van het kernhout. Ebben is sterk en hard. Het zwarte kernhout is brosser dan het lichtgekleurde spint. Fijne nerf. Drogen, zeer langzaam. De zwarte delen van alle soorten zijn moeilijk te drogen. Sommige soorten krijgen diepe scheurtjes als ze in grotere afmetingen worden gedroogd. Toepassingen: fineer, draai- snij-en beeldhouwwerk, inlegwerk, sierwerk, schaakstukken, onderdelen van muziekinstrumenten zoals pianotoetsen, vioolonderdelen en blaasinstrumenten enz. Ook bekend als: Ebony African
Eiken (of eikenhout) is een van de bekendste houtsoorten. In het algemeen is eiken sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken. Eiken is vers bijna wit en kleurt aan de lucht tot creme-wit. 'Donker Eiken' is geen aparte houtsoort maar ontstaat door een behandeling. Leent zich uitstekend voor het vervaardigen van de meest uiteenlopende projecten.
Esdoorn / Sycamore / Ahorn Botanische naam: Acer pseudoplatanus (UK) Grote boom tot 35m, met een diameter tot 1,2m. Het kernhout is wit tot crèmeachtige kleur. Vaak met een golvende of warrige draad, de esdoorn fiddleback. Fijne nerf. Drogen langzaam, Europees esdoorn is aan de lucht goed te drogen, maar heeft een sterke neiging tot donker verkleuren. Esdoorn is, zowel met de hand als machinaal, gemakkelijk te bewerken. Toepassingen: fineer, muziekinstrumenten (violen), meubelen, draai- en snijwerk enz. Ook bekend als: Sycamore Fiddleback, ahorn.
Essen / Ash Botanische naam: Fraxinus excelsior (Europa) Een middelgrote boom 25-30m, diameter van 0,6-1,5m. Het kernhout varieert van wit tot geelachtig of licht geel-bruin. Het spinthout in kleinere blokken is gewoonlijk niet te onderscheiden van het kernhout. Recht tot golvende structuur, grove nerf. Drogen matig tot snel. Kan vrij makkelijk aan de lucht gedroogd worden, waarbij ervoor gezorgd moet worden dat er geen water in komt te staan in hol getrokken platen. Om de blanke kleur te behouden mag essen niet met te hoge temperaturen (max 60°C) kunstmatig worden gedroogd. Goed te bewerken zowel machinaal als met de hand. Toepassingen: talloze doeleinden o.a. fineer, meubels, sportartikelen, stelen van gereedschappen enz. Ook bekend als: Ash, Esche
Ook wel Olmen, Rüster of Iepenhout genoemd. Ringporige houtsoort. Groeiringen opvallend door de grote vroeghoutvaten, wat het hout een aantrekkelijke vlamtekening, maar de nerf grof maakt. Sterk en gemiddeld in hardheid. Redelijk goed te bewerken - wel kan in het hout soms wat spanning zitten zodat het wat minder geschikt is voor zeer maatvast werk. Het hout heeft vaak wat spint en ook een klein gezond noestje kan voorkomen.
Dit houtsoort wordt gekenmerkt door zijn bruine tot donkerbruine kleur. De fijne, lichte strepen van het kernhout steken duidelijk af tegen het smalle, geelachtige spinthout. Door invloed van licht wordt dit houtsoort donkerder. Het mooi getekende, vaak iets gestreepte hout heeft een matige tot duidelijke glans.
Dit hout is een relatief zachte houtsoort met uitstekende eigenschappen als het vochtig is. De witte tot transparante, wasachtige kristallen met een karakteristieke frisse geur wordt door veel mensen als zeer aangenaam ervaren. Het hout heeft door de aanwezige kamfer een sterke anti-microbiële werking en heeft insect werende eigenschappen (wordt ook gebruikt in mottenballen en bij insectverzamelingen). Het hout is daardoor zeer bestand tegen rotting en is door zijn desinfecterende werking prima geschikt voor keukenmessen.
Botanische naam: Castanea sativa Grote boom: gemm. 30m, met een diameter van max: 1,5m. Het groeigebeid van deze boom is Zuid- Europa, Noord- Afrika, uit het oosten van Noord- Amerika en Klein- Azië. Kastanjebomen uit het oosten van Noord- Amerika hebben, als resultaat van een ziekte, wormgaten en worden daardoor nog maar weinig aangeboden. Oudere bomen hebben vaak last van loshartigheid en hebben ringscheuren. Het hout lijkt wat kleur betreft op eiken, maar is lichter en gemakkelijker te bewerken. De tammekastanje is een totaal andere boomsoort dan zijn naamgenoot de wilde- of paardenkastanje en de eigenschappen van het hout zijn van de laatste minder goed. Kastanjehout komt dus van de tammekastanje. Het hout laat zich zonder problemen, zagen, schaven, lijmen en buigen. Spijkeren en schroeven; Matig. Geen ijzeren verbindingsmiddelen gebruiken vanwege het hoge looizuurgehalte. Oppervlakafwerking; Matig. Bij watergedragen lakken een voorbehandeling toepassen vanwege het hoge looizuurgehalte. Bewerkbaarheid. Bij daarvoor zeer gevoelige personen kan bij blootstelling aan kastanjehoutstof dermatitis (huidonstekingen) ontstaan. Vooral bij ijzer en staal is voorzichtigheid geboden bij contact met vochtig hout. Toepassingen: timmerwerk, hekken, palen maar daarnaast kent het (gedroogde) kastanjehout ook in het interieur fraaie toepassingen, zoals parket en schroten voor lambrisering. Ook bekend als: Edel kastanje, Europees kastanje.
Kersen Europa Botanische naam: Prunus avium (Europa en Klein- Azië) Het decoratieve geelbruine, later iets roodbruine, soms wat geaderde kernhout, dat vaak groenstreperigheid vertoont, steekt slechts weinig af tegen het smalle licht gekleurde spint. Hardheid varieert sterk. Fijne nerf. Droogt matig tot snel, met een sterke neiging tot vervorming. Kersen met een rechte draad laat zich met alle gereedschap goed bewerken. Toepassingen: fineer, meubelen, draaiwerk en onderdelen voor muziekinstrumenten enz. Ook bekend als: Cherry European
Botanische naam: Dalbergia cearensis (Brazilië) Kleine boom, met een diameter 0,2-0,6m. Kernhout van geelbruin tot roodachtig paars soms bijna zwart gekleurd, vaak zeer wisselend binnen een soort en zelfs in één stam. Onregelmatig getekend door de aanwezigheid van donkerbruine, paars tot zwarte vaak golvende groeizones. Moeilijk met de hand te bewerken. Machinaal goed te bewerken. Soms zijn deze houtsoorten wat olieachtig. Toepassingen: fineer, muziekinstrumenten, draaiwerk, inlegwerk en luxe voorwerpen zoals sieradenkistjes en schaakstukken enz. Door de fraaie kleuren, bijzondere tekening en hoge prijs zullen palissandersoorten, in het algemeen, voor fraaie luxe toepassingen worden gebruikt. Ook bekend als: Braziliaans Palissander, Brazilian Kingwood Waarschuwing! Palissandersoorten bevatten inhoudstoffen, waardoor het inademen van het stof tijdens het bewerken de gezondheid kan schaden. Een goede afzuiging is dan ook zeer gewenst.
Letterhout heeft licht roodbruin, roodbruin tot donkerbruin kernhout, vaak met onregelmatige zwarte vlekken of strepen, die soms enigszins aan lettertekens of de tekening van een slangenhuid doen denken. Bij dezelfde soorten, soms ook in dezelfde stam, komt eveneens effen rood, bruin of goudgeel hout voor. Het kernhout steekt scherp af tegen het zeer brede geelwitte spint. Letterhout is glanzend te polijsten.
Botanische naam: Cedrus Groeigebied: Middenlandsezeegebied / aangeplant in West Europa. Dit is het Echte Ceder van het geslacht 'Cedrus'. Het komt oorspronkelijk van naaldhoutbomen die groeien in Libanon / oosterlijk gedeelte van het middelandsezee gebied - maar daar groeit nu niets meer. Ons Libanon Ceder komt meestal van in Franse landschapsparken aangeplante bomen. Libanon Ceder is een lichtgekleurde middenharde houtsoort die goed te bewerken is. Het hout droogt lanzaam (en lastig). Het vertoont snel haarscheurtjes. Noestjes in deze houtsoort zitten altijd goed vast en kunnen makkelijk mee bewerkt worden. Libanon Ceder wordt ook wel gebruikt in de orgelbouw voor kasten en ook wel pijpen / fluitjes.
Lindehout Botanische naam: Tilia x europaea L. Boom: Hoogte 25-30 m, soms tot 40 m, takvrije stam tot 15 m lang, diameter tot 1,2 m. Groeigebied: Europa Hout: Linden is zacht, maar vast door een fijne homogene bouw. Het kernhout is vers geel-witachtig aan licht blootgesteld tot lichtbruin nakleurend, met soms een roze gloed. Het spint is meestal niet van het kernhout te onderscheiden. Houtsoort: Loofhout Nerf: Fijn, gelijkmatig. Draad: Recht, soms enige kruisdraad. Bewerkbaarheid: Linde is vrij zacht, daarom is scherp gereedschap noodzakelijk om het goed te kunnen bewerken. Toepassingen: Beeldhouw- en snijwerk , draaihout, gietmodellen voor metaalgieterijen, tekenborden, muziekinstrumenten, lijstwerk, fineer, speelgoed, keukengerei en andere huishoudelijke artikelen. In Noord-Amerika wordt linden ook gebruikt voor medische spatels, geïmpregneerde tandenstokers enz.
Ook bekend als: Europees linde (Nederland), Linde (Duitsland), tilleul (Frankrijk), European linden, lime(Groot-Brittannië)
Lindehout Botanische naam: Tilia x europaea L. Boom: Hoogte 25-30 m, soms tot 40 m, takvrije stam tot 15 m lang, diameter tot 1,2 m. Groeigebied: Europa Hout: Linden is zacht, maar vast door een fijne homogene bouw. Het kernhout is vers geel-witachtig aan licht blootgesteld tot lichtbruin nakleurend, met soms een roze gloed. Het spint is meestal niet van het kernhout te onderscheiden. Houtsoort: Loofhout Nerf: Fijn, gelijkmatig. Draad: Recht, soms enige kruisdraad. Bewerkbaarheid: Linde is vrij zacht, daarom is scherp gereedschap noodzakelijk om het goed te kunnen bewerken. Toepassingen: Beeldhouw en houtsnijwerk , draaihout, gietmodellen voor metaalgieterijen, tekenborden, muziekinstrumenten, lijstwerk, fineer, speelgoed, keukengerei en andere huishoudelijke artikelen. In Noord-Amerika wordt linden ook gebruikt voor medische spatels, geïmpregneerde tandenstokers enz. Ook bekend als: Europees linde (Nederland), Linde (Duitsland), tilleul (Frankrijk), European linden, lime(Groot-Brittannië)
Mahonie is een fraaie, vaste, matig sterke houtsoort. Het kernhout is zalmkleurige roze, rood tot roodbruin, nakleurend tot dieprood of bruin met een goudkleurige gloed. Bewerkt droog Mahonie heeft een lichtroze kleur, onder invloed van licht verkleurt dit snel naar fraai roodbruin. Het spint is wit tot geel.
De kleur van Europees noten is licht grijsachtig bruin tot warm donkerbruin, al of niet voorzien van een fraaie zwartachtige tekening. Amerikaans noten is warm donkerbruin, de kleurverschillen zijn minder groot dan bij Europees noten. Het spint is witachtig. Tussen spint en kernhout kan vaak een zone overgangshout voorkomen dat lichter is dan het kernhout. De kleur van Europees noten is sterk afhankelijk van de herkomst. Inlands, Duits en Oostenrijks noten is meestal nogal grauw. Frans en Zwitsers noten is mooier terwijl Spaans, Italiaans en ook het noten van de Balkan nog weer fraaier is. Het allermooiste van kleur en structuur zijn Turks, Kaukasisch en Iraans noten. Nogal lijkt veel op Amerikaans noten, maar is in het algemeen wat donkerder, soms met een paarse zweem.
Botanische naam: Olea europaea Middel grote boom 12-15m. De olijfboom heeft heel vaak een rot hart en is vaak buitengewoon kwastig en bultig. Olijfbomen kunnen 200 tot 300 jaar worden. Het kernhout is geelgrijs tot geelbruin, vaak prachtig getekend door donkerbruine tot zwarte strepen. Het hout is zeer hart en moeilijk splijtbaar. Het lichtbruine spint donkert na tot bruin. Drogen zeer langzaam. Olijfhout is bijzonder goed te draaien, te snijden en is glad te polijsten. Toepassingen: draaiwerk, beeldhouwwerk, inlegwerk, kunstnijverheidsartikelen. Ook bekend als: Olivewood
Padoek, Padauk Afrika Botanische naam: pterocarpus soyauxii (Kameroen) Hoge boom 25-35m, met een diameter 0,5-1,0m. Het kernhout van Afrikaans Padoek is fraai fel oranje, ook wel koraalrood genoemd. Bij blootstelling aan het licht verkleurt deze tint snel tot vaal roodbruin en op de lange duur tot zwartbruin. Drogen vrij langzaam, met weinig kwaliteitsverlies. Toepassingen: fineer, vloeren, lijsten, meubelen, bar en toonbanken, vloeren, draai- en beeldhouwwerk, biljarts, biljartkeus enz. Ook bekend als: Padoek African, Padauk-African Waarschuwing! Padoek bevat inhoudstoffen die er de oorzaak van zijn, dat verwondingen door splinters, flinke ontstekingen kunnen veroorzaken.
Pau Amarello (Yellowheart) is normaal gesproken makkelijk om mee te werken zowel met de hand als machinaal. Yellowheart heeft een matige botmakend effect op gereedschappen. Kleur van het kernhout varieert van licht tot goudgeel. Spinthout is een lichtgeel / wit.
Pau Santo is vanwege de eigenschappen een goede vervanger voor ebben en grenadille en is voor dezelfde toepassingen geschikt. De voornaamste reden om voor Braziliaans ebben te kiezen is de prijs die veel lager is dan die van ebben of grenadille (African Blackwood)
Peren Botanische naam: Pyrus communis Boom: Tegenwoordig worden voornamelijk laagstammige perenbomen geteeld waardoor het hout van deze boom onbruikbaar is. Wilde perenbomen zijn sporadisch in bossen te vinden. Peren komt voornamelijk uit oude boomgaarden. Groeigebied: Europa en West-Azië Hout: Vrijwel geen verschil te onderscheiden tussen kernhout en spint. De kleur is geelachtig tot rozebruin. Aan het licht vrijgesteld krijgt het hout een warme tint. Nerf: Fijn. Draad: Recht soms onregelmatig. Bewerkbaarheid: Het hout laat zich zowel met de hand als machinaal goed bewerken. Het hout is gemakkelijk tot een prachtige glans te polijsten. Toepassingen: Zeer geschikt voor draaiwerk, snij- of beeldhouwwerk. Ook gebruikt voor o.a. muziekinstrumenten, tekengereedschap, lijstwerk, knoppen enz. Ook bekend als: Birnbaum, birne, pear, poirier, pera.
Pink Ivory Botanische naam: Berchemia zeyheri (zuid-Afrika) Een kleine tot middelgrote boom, met een diameter van 0,4m. Het kernhout varieert in kleur van licht roze tot donker roze en rood met lichtere en donkerdere gele en rode, soms grijze, schaduwen. Het spint is crème tot gebroken wit. Het hout heeft een fijne structuur. Moeilijk te zagen, goed te draaien. Toepassingen: draaiwerk, inlegwerk, snijwerk Ook bekend als: Pink Ivory
Piquia Amarello Botanische naam: Aspidasperma spp (Brazilië) Kleine boom. Het kernhout en spinthout zijn niet te onderscheiden en hebben een helder gele kleur. Een van de meest gele houtsoorten. Erg fijne structuur. Moeilijk verkrijgbaar in grote maten door veel spanning in het hout ontstaan er oppervlaktescheuren. Goed te zagen en te draaien maar is als gereed product gevoelig voor warmte. Toepassingen: uitermate geschikt voor klein draai, en inlegwerk. Ook bekend als: Piquia Amarello, Piquia Amerillo
Plataan Plataan komt uit Europa en wordt voornamelijk als park-, laan-, en straatboom aangeplant. Het hout vertoont op het kwartierse vlak een typische tekening die veroorzaakt wordt door de stralen. Het hout heeft een fijne nerf en een dichte structuur. De kleur is lichtgeelbruin tot licht rozebruin.. Platanen geeft geen problemen bij het bewerken maar er dient wel scherp gereedschap te worden gebruikt op het kwartierse vlak. Plataan wordt niet veel gebruikt omdat voor de meeste toepassingen het gemakkelijk verkrijgbare beuken te gebruiken is. Enkele toepassingen zijn: meubelbouw, houtsnijwerk, draaiwerk en divers timmerwerk.
Purperhart Botanische naam: Peltogyne venosa (Brazilië) Grote boom 38-45m, met een diameter 0,4-1,0m. Het vaal bruine kernhout verkleurt aan het licht blootgesteld snel tot mooi paarsblauw. Om deze kleur zo goed mogelijk te behouden, dient men het hout goed van de lucht af te sluiten met was of met bepaalde vernissoorten. Werkt men het hout niet af, dan verkleurt de paarse kleur tot vuilbruin. Het spint is wit tot grijsbruin. Drogen langzaam, weinig neiging tot trekken of scheuren. Toepassingen: voornamelijk voor decoratiewerk, beeldhouw-en snijwerk, kleine meubelen en draaiwerk, fineer, muziekinstrumenten, vloeren enz. Ook bekend als: Purpleheart Brazilië
Ropala Lacewood Botanische naam: Roupala Brasiliensis Een middelgrote boom 15-20m, met een diameter 0,5-0,8m. Het kernhout is oranje bruin met brede overheersende tekening die tot een gevlamd patroon op kwartiers gezaagde oppervlakten en tot talrijke vlekken leiden. Het spint is vaal bruin. Drogen, langzaam. Toepassingen: fineer, meubels en draaiwerk. Ook bekend als: Ropala Lacewood
Rozenhout Botanische naam: Dalbergia frutescens Een kleine boom. Botanisch behoort deze soort tot de palissandersoorten. Het kernhout is geelachtig tot rozeachtig met zalmkleurige tot rode banden en strepen. Het spint is crèmewit. Fijne nerf en een recht tot golvende draad. Lastig te bewerken. Het hout splintert snel maar is fraai met een hoogglans af te werken. Toepassingen: inleg, draaiwerk, luxe voorwerpen, kleine meubelen enz. Ook bekend als: Rozenhout, Tulipwood Brazilian
SANTOS PALISSANDER Botanische naam: Machaerium Scleroxylon Groeigebied: Midden- en Zuid Amerika Zeer harde en decoratieve houtsoort. Zoals elke Palissandersoort heeft ook Santos Palissander een sprekende en sterk geaderde tekening maar is wat lichter van kleur en minder rood dan de andere soorten. Soms is het bijna lichtbruin te noemen. . Er zijn meerdere Palissandersoorten en -groeigebieden. De soorten worden vaak vernoemd naar de exporthaven. Het beroemde 'Rio Palissander' is echter niet meer vrij verhandelbaar. Palissander zeer hard maar redelijk goed te bewerken en te draaien. Door de dichte struktuur kan het zeer glad worden afgewerkt. Het wordt gebruikt voor diverse muziekinstrumenten en zeer luxe meubels, knopjes en bijvoorbeeld messenheften.
Satijnhout / East Indian Satinwood Botanische naam: Cloroxylon swietenia Een middel grote boom 13-15m, met een 7-10 m lange takvrije stam, met een diameter gemiddeld van 0,3-0,6m. De zeer fraaie lichtgele tot goudgele kleur en de satijnglans van het kernhout dat tot lichtbruin nakleurt, zijn de oorzaak van de namen satijnhout en citroenhout. Het wat lichter gekleurde spint is moeilijk van het kernhout te onderscheiden. De fijne kruisdraad zorgt vaak voor een fraaie tekening. Het West-Indisch satijnhout wordt op den duur donkerder van kleur dan het Indisch Satijnhout. Draad: kruisdraad. Nerf: fijn. Drogen: zeer langzaam. Bewerkbaarheid: in overeenstemming met de hoge volumieke massa en de kruisdraad is satijnhout vrij zwaar te bewerken. Satijnhout laat zich goed draaien. Bijzonderheden: De satijnhoutsoorten worden tot de fraaiste houtsoorten ter wereld gerekend en worden voornamelijk gebruikt voor zeer luxe toepassingen. Het West-Indisch Satijnhout heeft een zacht zoete kokosgeur die vooral tijdens het bewerken opvalt. Toepassingen: Voornamelijk luxe meubelen, muziekinstrumenten, draaiwerk, beeldhouw- en snijwerk, knoppen, grepen, lijsten, inlegwerk fineer enz. enz. Waarschuwing: het fijne stof dat tijdens het bewerken ontstaat kan huidproblemen veroorzaken.
Indonesisch palissander wordt ook wel sonokeling genoemd en komt uit India en Indonesië. Het hout heeft een donkerbruine soms donker paarsbruine kleur.
Tulpenhout 60x60x300mm Botanische naam: Liriodndron tulipifera (lirion = lelie; dendron = boom) Vaak wordt er in de volksmond gesproken over de Magnolia oftewel Tulpenboom. Dit is eigenlijk een verkeerde uitdrukking. Beide benamingen hebben betrekking op twee verschillende bomen. Deze boom behoort tot de familie van de magnolia, de Magnoliaceae. Het behoort tot één van de mooiste loofbomen van Noord-Amerika, waar hij tot wel 60 meter hoog kan worden. De bloem, die lijkt op zowel een lelie als een tulp heeft hierdoor de Nederlandse bijnaam "Tulpenboom" gekregen. De kleur van de bloem, die tulpvormig is, is groen, geel of oranje. Dit is een boomsoort waarbij weinig of geen ziekten of plagen voorkomen. Loofhoutsoort met verschillende natuurlijke tinten van geel-wit naar olijfgroen. Beetje zacht en zeer stabiel hout. Het hout van oude bomen is niet al te hard en heeft bij het schaven van de planken een grijsgroene tot zilveren kleurenpatroon. In bredere planken komt soms een groene kern voor die door het licht tot bruin verkleurt. Bewerking: bewerken, afwerken, kleuren, lijmen en bevestigen van tulpenboomhout gaan gemakkelijk. Toepassingen: draaiwerk, beeldhouwwerk, speelgoed, muziekinstrumenten, fineer, meubelen, lijsten, keukenkasten enz. Ook wel genoemd: Tulip tree, Amerikanischer Tulpenbaum, Yellow Poplar, Amerikaans Populieren, Magnolia.
Zebrano Botanische naam: Microberlinia brazzavillensis (Kameroen) Grote boom 35-40m, met een diameter 0,5-1,0m. Het kernhout is geelachtig van kleur met donkerbruine aderen die evenwijdig aan de boomas lopen. Wanneer het hout kwartiers wordt gezaagd of gesneden, verschijnt de bekende zebra strepen waaraan dit hout zijn naam heeft te danken. Het spint is wit gekleurd. Draad, recht, golvend, en kruisdraad komen vaak voor. Decoratief en zeer druk aandoend hout. Drogen zeer langzaam en gelijkmatig. Onder invloed van de houtstructuur en de ongunstige krimpverhoudingen ontstaan op de grensgebieden van licht en donker hout gemakkelijk scheurtjes. Draad, recht, golvend en kruisdraad komen vaak voor. Nerf is matig tot grof. Toepassingen: fineer, draai- en beeldhouwwerk, snijwerk, inlegwerk en luxe houtwaren. Ook bekend als: Zebrano
Het is een zeer zwaar hout dat zinkt in het water. Het mooie, donker grijs-groen, grijs-bruin of donkerbruine kernhout is onregelmatig gestreept met nog donkerdere markeringen.Het kernhout is duidelijk afgebakend van het spinthout. Het spinthout heeft een lichte crème tot licht gouden kleur. De combinatie kernhout en spinthout vormt een zeer opvallend effect.